MARC KUSTER

Sinds 2006 ben ik afgestudeerd fysiotherapeut en vanaf 2013 afgestudeerd en werkzaam als manueel therapeut (SOMT). Naast mijn werkzaamheden bij fysiotherapie Musis werk ik ook in een fysiotherapiepraktijk in Wageningen. Als enthousiast fietser meet ik racefietsen en mountainbikes aan en dat doe ik met behulp van het bikefitting (BGFit) programma van Specialized.

De fiets als verlengde van het lichaam
Als fysiotherapeut zie ik de gevolgen van een verkeerde fietspositie vaak terug in de vorm van klachten. Een te smal zadel, verkeerde zithoogte en een te lang frame kunnen problemen veroorzaken. De gevolgen van een verkeerde positie zijn vaak gigantisch! Een goede wielrenner trapt per uur wel 6000 keer rond en dat soms wel 5 uur achter elkaar! Als je dan niet goed op je fiets zit ligt overbelasting van spieren en gewrichten op de loer. Met de BGfit meetsysteem beoordeel ik met een camerasysteem wat er aan de fietshouding verbeterd kan worden. Het is bijvoorbeeld verbazingwekkend te zien wat de steun van een wat breder zadel aan een fietspositie kan veranderen! Ook kijk ik naar bepaalde lichaamsfuncties. Zo zal een beperkte bewegingsuitslag in de heup gevolgen hebben voor de hoogteafstelling van het zadel. Soms zijn er dan oefeningen nodig om bijvoorbeeld de mobiliteit te verbeteren.

Ook hier geldt: First move well, than move often…

First move well, than move often….
In de dagelijkse praktijk kom ik allerhande klachten tegen. Veel klachten komen voort uit een verstoorde verhouding tussen de belasting waaraan het lichaam wordt blootgesteld en datgene wat het lichaam daadwerkelijk aankan: de belastbaarheid. Uren achtereen achter een beeldscherm zitten is zeer belastend voor de rug en kan op den duur klachten veroorzaken. Aan de andere kant kan door eenzijdig of te weinig bewegen de belastbaarheid van de rug afnemen. De rug (of ander lichaamsdeel) kan de belasting niet meer aan en gaat pijn doen.

De kunst is nu om de belastbaarheid weer op het gewenste niveau te krijgen zonder het lichaam te overbelasten. In de praktijk gaat het daar vaak fout. Door pijn gaat het lichaam op een andere manier bewegen dan dat de bedoeling is en daardoor ontstaat een verkeerd beweegpatroon waarin sommige gewrichten en spieren vast gaan zitten en andere weer teveel gaan bewegen en overbelast raken. Als manueel therapeut kan ik gewrichten mobiliseren of manipuleren waardoor de pijn afneemt en het lichaam weer beter kan functioneren.

Naast de mobilisaties en manipulaties gebruik ik Kinetic Control oefentherapie om het verkeerde beweegpatroon te corrigeren. Als het lichaam pijnvrij is en weer gecontroleerd beweegt kan de patiënt weer de belastbaarheid gaan opvoeren door te trainen.

Recentelijk heb ik, samen met mijn collega’s Astrid Schloss en Len ter Horst, een wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor rugklachten ontwikkeld. Hierin begeleiden we u gefaseerd naar meer inzicht en een actieve omgang met uw rugklachten.

Aandachtsgebieden:

Big nr. 29065554004

Bel 026-4424212 E-mailen